Skip to main content

Protekli vikend put nas je odveo u Sloveniju, na smotru najboljih košarkaša Evrope koji snage odmjeravaju na kontinetalnom prvenstvu od 4. do 22. septembra. Naše odredište su bile Jesenice, koje su pored Ljubljane, Celja i Kopra grad domaćin Evrobasketa. Sportske izvještaje sa ovog takmičenja možete pročitati svakodnevno tako da ćemo vam u ovom tekstu prenijeti dio atmosfere koja prati ovo takmičenje.

Kao i sve reprezentacije koje igraju svoje utakmice u Jesenicama i mi smo bili smješteni u zimskom turističkom centru Kranjska Gora, koji je udaljen dvadesetak kilometara od Jesenica. Kranjska Gora u danima prvenstva vrvi od turista, a brojni smještajni kapaciteti su popunjeni bukvalno do posljednjeg mjesta. U to smo se uvjerili i lično jer smo mimo plana pokušali da nađemo jedno dodatno noćenje, i na jedvite jade u tome i uspjeli.

Specifična atmosfera je vladala u Jesenicama, jer industrijski gradić sa oko 15 hiljada stanovnika u svojoj dvorani “Podmežalka arena”, u kojoj svoje utakmice igraju hokejaši Acroni Jesenica, ugostio je četiri reprezentacije sa prostora bivše Jugoslavije (Srbija, BiH, Makedonija i Crna Gora) plus dvije baltičke, Litvaniju i Letoniju. Jesenice su inače grad u kome, zbog svog industrijskog predzanaka, značajnu većinu stanovnika čine upravo stanovnici bivših južnih Jugoslovenskih republika tako da ste na svakom koraku mogli da uživate u “domaćinskoj” atmosferi ako ste navijač iz bivše Juge.

Mi smo pogledali utakmice Crna Gora – Bosna i Hercegovina i Srbija – Makedonija. Prva se igrala u popodnevnom terminu, od 14.30 časova pa je posjeta bila polovična. Značajan broj navijača stigao je u Sloveniju, ali nije zanemariv broj “domaćina” koje je porijeklo “natjeralo” da obuku dresove i ponesu ostale navijačke rekvizite i pođu put dvorane da navijaju. Fan zona ispred dvorane je bila prepuna, a osim ćevapa koje nam je pripremao Crnogorac koji živi u Jesenicama (i povremeno pjevao crnogorske navijačke pjesme bacajući oko na svoj roštilj) mogli smo uživati u navijačkim pjesmama koje je DJ naizmjenično puštao da bi svi bili zadovoljni. Problema nije bilo, mada su dan prije svi mediji prenijeli priču o incidentu poslije utakmice BiH – Srbija, koji je bio individualnog karaktera ali je uspio da poprilično napuni medijski prostor i pošalje ružnu sliku sa ovog odlično organizovanog događaja. U stroga pravila organizatora, uvjerili smo se na ulasku u dvoranu, kada nam nije dopušteno da na tribine unesemo naš “nešto veći” foto aparat. Bez akreditacije ne možete praviti snimke u dvorani. BiH je dobila utakmicu sa Crnom Gorom ponajviše zahvaljujući odličnoj partiji Nemanje Gordića, bivšeg košarkaša trebinjskog Leotara.

Pauzu između dvije utakmice smo proveli u Kranjskoj Gori, a u večernjim časovima smo se zaputili na meč Srbija – Makedonija, koji nam je bio najinteresantniji u ponudi. Ovog puta dvorana je bila prepuna a na naše veliko iznenađenje broj navijača je jasno naginjao na stranu Makedonije. To smo zaključili na putu do dvorane, jer su se ulicama Jesenica slijevale rijeke crveno-žutih pristalica najjužnije bivše republike. Opet fan zona pred dvoranom, i isprobani recept: DJ, muzika, pivo i ćevapi… Sve je proteklo u prijatnoj i fer atmosferi, a često se moglo viditi kako se navijači dvije reprezentacije slikaju sa različitim obilježjima. Maksimalno prijateljski ambijent. Ovaj put smo uspjeli da se “južnjačkim vezama” uvučemo u dvoranu sa foto aparatom tako da vam možemo prikazati i nekoliko slika iz dvorane Podmežalka. Sama utakmica je bila noćna mora za nas kao navijače reprezentacije Srbije, jer su izabranici Dude Ivkovića odigrali najgoru partiju na turniru. Dodajući tome atmosferu koju su pravili makedonski navijači, jedini pravi izbor je bio liječiti tugu čestim odlascima na šank gdje su organizatori posluživali pivo…

Poslije noćenja u Kranjskoj Gori iskoristili smo blizinu granica Austrije i Italije da posjetimo obližnji austrijski grad Vilah i italijanski Tarvisio, te zimski centar Planicu i Bledsko jezero, koje je desetak kilometara udaljeno od Jesenica. O ovim izletima pisaćemo vam u narednim danima i mjesecima.

Evrobasket još uvijek traje, a mi smo se sa njega vratili sa utiscima kako su Slovenci izuzetno dobri domaćini i kako jedno ovako veliko sportsko takmičenje pozitivno utiče na razvoj zemlje domaćina i njen, prije svega, turistički brending.

Ostavite komentar

Zatvri meni

Relax Travel Blog

Otpočnimo putovanje zajedno,…

T: +387 65 000 000
E: info@relaxtours.ba

Relax Travel