Skip to main content

Osam mjeseci ljetne sezone i 340 sunčanih dana godišnje čini Kipar veoma atraktivnom destinacijom tokom čitave godine.

Druga polovina septembra, kada smo posjetili ovo ostrvo, idealna je za sunčanje i kupanje jer su temperature uveliko preko 30 stepeni Celzijusa, a more toplije nego u Jadranu u avgustu. Na Kipru sezona kupanja traje do kraja oktobra, a nije rijetko naći plivače i u novembru.

Republika Kipar je specifična država koja se nalazi u istočnom Sredozemlju, a njene obale najbliže su Turskoj (oko 75 km), te Siriji i Libanu (oko 100 km). Članica je EU, iako je ostrvo podjeljeno od rata 1974. na turski (sjeverni) i grčki (južni) dio, u kome je zvanična vlada Republike Kipar. Sjeverni Kipar priznaje samo Turska, a zona razdvajanja UN je nenaseljeno područje koje zauzima dva odsto teritorije ostvra. Da bi priča bila još “komplikovanija” na Kipru postoje i dvije britanske vojne baze – od kojih smo jednu i posjetili, u kojima važe zakoni i suverenitet Velike Britanije, a koje su nastale poslije proglašenja nezavisnosti Kipra 1960. godine.

Kipar je treće po veličini ostrvo u Mediteranu, poslije Sicilije i Sardinije, a glavni grad je Nikozija, koju Kiprani nazivaju Lefkozija, a ostali veći gradovi su Limasol, Larnaka (koja je bila naša baza), Pafos, Famagusta, te Aja Napa, turistički raj sa najljepšim plažama na ostrvu.

Detalj sa plaže Mekenzi u Larnaki

Do ove ostrvske zemlje morate doći avionom, a najpovoljnije opcije su iz Beograda – Air Srbijom ili WizzAirom. Mi smo putovali srpskim avio prevoznikom od Podgorice do Beograda, pa zatim letom za Larnaku. Cijene povratnih karata na obje relacije koštale su nešto preko 300 KM. Ukoliko svojim automobilom putujete do aerodroma u Podgorici, dnevni parking za ostavljeno vozilo košta šest evra.

Na Kipru su nas dočekale ugodne idealne temperature vazduha i mora, a plan je bio u pet dana istražiti Larnaku, Aja Napu i glavni grad Nikoziju, te preći zonu UN i posjetiti sjeverni, turski dio Kipra. Sve planirano i obavljeno, uz odličan smještaj u Larnaki (preporuke za Best Western Larko hotel) i dvodnevno rentanje automobila za izlete u Aja Napu i Nikoziju.

Larnaka

Larnaka je treći po veličini grad na Kipru (oko 52.000 stanovnika), i smješten je na jugoistoku ostrva sa izlazom na otvoreno more, a u njoj se nalazi i najprometnijim aerodromom na ostrvu. Najzanimljivije turističke sadržaje i gradske plaže možete bez problema obići pješke ukoliko vam je smještaj na adekvatnoj lokaciji. Naš hotel je bio na par minuta od plaže Mekenzi, koja je poznata i po tome što osim u moru, suncu i plažnim sadržajima, možete uživati i u slijetanju aviona iz cijelog svijeta na aerodrom koji se nalazi u neposrednoj blizini. Od plaže Mekenzi ulicom Piale Pasa za desetak minuta stižete do šetališta Finikudes i tvrđave koja je jedno od obilježja grada. Uz šetalište Finikudes, na kome se nalaze brojni restorani i kafići je i istoimena pješčana gradska plaža.

Tvrđava u Larnaki sagrađena je u XIV vijeku, iako po nekim izvorima gradnja datira u 1625. godinu, kada su je Turci podigli za odbranu grada od gusara. Nalazi se sa samom kraju Finikudes šetališta, i odvaja ga od Piale Pasa ulice. Uz tvrđavu postoji je smještena i manja pješčana plaža.

Tvrđava u Larnaki

Crkva Svetog Lazara, koja je najznačajnija građevina u Larnaki, je na par minuta hoda udaljena od centralnog šetališta. Sagrađena je na grobu Svetog Lazara u IX vijeku, a na samom grobu koji je pronađen 890. godine je stajao natpis: “Lazar, Hristov prijatelj”. Danas plijeni svojom ljepotom i impresivnom unutrašnjošću, te predstavlja najznačajniju svetinju autokefalne Kiparske pravoslavne crkve, jedne od najstarijih u pravoslavnoj zajednici koja je svoju autokefalnost dobila još 431. godine.

Crkva Svetog Lazara

Nedaleko od Mekenzi plaže, uz sam put do aerodroma, nalazi se poznato Slano jezero. Ono je tokom ljeta uglavnom isušeno, dok se zimi puni vodom i postaje stanište za hiljade roze flamingose od novembra do aprila. Flamingosi su čest motiv i na suvenirima sa Kipra, a u septembru ih na žalost nema na obalama Slanog jezera.

Larnaka pruža mnoštvo sadržaja za turiste, a svi koji se po prvi put nađu na Kipru obavezno isprobaju domaću kuhinju. Zanimljivo je da na Kipru, kao najdominatnija lokalna namirnica, dominira sir – popularni halumi, koji je ostavio utisak i na nas. Halumi se pravi od ovčijeg i kozijeg mlijeka, mada se u posljednje vrijeme dodaje i kravlje. Karakterističnog je i ne pretjerano nanametljivog ukusa, tvrde strukture, pa ga Kiprani često pripremaju i kao grilovan specijalitet, što je česta ponuda u lokalnim restoranima. Kada ga jedete svježeg „škripi“ vam pod zubima, pa u tom segmentu podsjeća na naš škripavac, iako svojim karakteristikama spada u tvrdi sir.

Grilovani halumi u kombinaciji sa kobasicom

Uz halumi, u kiparskim restoranima naći ćete brojne mesne i riblje specijalitete, koji ipak predstavljaju posebnu gastronomsku ponudu, jer iako ovaj dio ostrva naseljavaju Grci, njihova kuhinja se djelimično razlikuje od kontinentalne grčke kuhinje. Cijene u restoranima u Larnaki su prihvatljive, za kvalitetan obrok ćete izdvojiti od osam evra pa na više, u zavisnosti od toga šta preferirate.

Plodovi Sredozemnog mora

Na šetalištu Finikudes možete pronaći i lance svjetskih restorana, McDonalds, KFC, Pizza Hut… Mi smo ih zaobišli i u potpunosti uživali u autohtonoj kiparskoj gastro ponudi koja je odlična. Za bolji apetit svi kiparski ugostitelji sugerisaće vam kao aperitiv „Živanu“ ili „Živaniju“, lozovu rakiju koja varira od 45 do 49 stepeni, a u domaćoj verziji koju vam ugostitelji mogu ponuditi neformalno dostiže i do 80 stepeni, nekada i više.

Dio gastro ponude Kipra

Plaže u Larnaki su odlično uređene i na većini možete da iznajmite ležaljke i suncobrane. Naravno, možete i samo da pružite peškir i uživate u suncu i moru, ali cijene ležaljki i suncobrana zaista nisu visoke, s obzirom da je u pitanju ostrvska destinacija. Po komadu, ležaljka ili suncobran košta dva i po evra, što su cijene koje su odredile lokalne opštine i iste su na svim plažama koje smo posjetili na Kipru. Komplet od dvije ležaljke i suncobran su 7,5 evra.

Mekenzi plaža

Plaže u centru Larnake nisu po ljepoti na nivou recimo Nisi plaže u Aja Napi, koja svakako spada u jednu od najljepših na Mediteranu, ali su uglavnom obilježene plavim zastavama, plaže su pješčane, more je čisto, sve je uredno i opremljeno mobilijarom za izdavanje, a uz njih se nalaze brojni barovi, restorani i taverne.

Zalazak sunca u Larnaki s mora

Larnaka je u potpunosti ispunila sva naša očekivanja, a naša iskustva iz Aja Nape i Nikozije pročitajte u nekom od narednih blogova.

Ostavite komentar

Zatvri meni

Relax Travel Blog

Otpočnimo putovanje zajedno,…

T: +387 65 000 000
E: info@relaxtours.ba

Relax Travel