Skip to main content

Prvomajske praznike ekipa našeg portala iskoristila je da posjeti nekoliko interesantnih lokacija u Hercegovini, a kao što ste i navikli utiske vam donosimo na našim stranicama.

Manastir Zavala, smješten na obodu Popovog Polja predstavlja jednu od najinteresantnijih hodočasničkih i turističkih destinacija u Hercegovini. Smješten u stijenama i dijelom pećinama kraškog podneblja, izuzetno podsjeća na manastir Ostrog, a i sam Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški koji je rođen u obližnjem selu Mrkonjići proveo je dio svog života u ovom manastiru gdje se i zamonašio, prije odlaska u Tvrdoš. Po predanju crkvu na ovom mjestu podigao je prvi hrišćanski car Konstantin, vidjevši koliko je pobožan narod ovog kraja.

Manastir je posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice i udaljen je pedesetak kilometara od Trebinja i dvadesetak od Ljubinja, u današnjoj opštini Ravno. U neposrednoj blizini manastira nalazi se i pećina Vjetrenica, koja predstavlja magnet za veliki broj turista, koji bez obzira na religijsku pripadnost posjećuju manastir, u šta smo se uvjerili i tokom naše posjete. Manastir je za vrijeme proteklog rata bio gotovo potpuno uništen, izuzimajući samu crkvu koja krije vrijedne ikone a čiji je sjeverni dio smješten u kraškoj pećini. Danas je manastir u dobroj mjeri obnovljen, a stalni su radovi na njegovoj potpunoj restauraciji.

Fotografije koje donosimo biće vam, nadamo se, samo povod za posjetu ovom manastiru.

Ostavite komentar

Zatvri meni

Relax Travel Blog

Otpočnimo putovanje zajedno,…

T: +387 65 000 000
E: info@relaxtours.ba

Relax Travel