Skip to main content

Kao što smo i navikli sve naše čitaoce, Hercegovina Promo je u stalnom pokretu i na cijeloj teritoriji Hercegovine obilazimo sve znamenitosti i približavamo i predstavljamo ih Vama poštovani čitaoci.

Ovaj put donosimo fotografije iz pećine Vjetrenice, smještene u selu Zavala u Popovom polju. Jedan od fenomena ovog kraja i kraški oblik koji je u svojoj utrobi ponudio stanište endemima poput čovječije ribice, u posljednje vrijeme je značajno obnovljen, te su aktuelni brojni projekti daljeg istraživanja i promocije ovog prirodnog fenomena. Vrijedna uprava Javne ustanove “Vjetrenica” na čelu sa direktoricom Anom Soldo, bila je naš ljubazni domaćin.

Pojava snažnog “vjetra” na ulazu u pećinu fascinantno je obilježje Vjetrenice i pojava koja je “kumovala” nastanku njenog imena. Strogo uzevši, ne radi se o vjetru nego o fizikalnoj pojava strujanja vazduha, kojom se nastoje izjednačiti stalna unutrašnja i promjenljiva spoljašnja temperatura vazduha. Na topografskoj površini iznad Vjeternice nalaze se duboke pukotine kroz koje ljeti ulazi topli vazduh, hladi se i izlazi na glavni ulaz pećine. Temperatura u Vjetrenici je ujednačena i kreće se oko 11 stepeni Celzijusa, a i temperature jezera u pećini su približno ove vrijednosti.
U Vjetrenici živi bogati pećinski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta,  što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti, a 37 njih je prvi put pronađeno i opisano na ovom mjestu. Speleolozi su šezdesetih godina prošlog vijeka u Vjetrenici pronašli i skelet leoparda. Vrsta čovječija ribica živi u Donjoj Vjetrenici i trenutno prilikom obilaska nećete vidjeti ovaj endem, jer jedan primjerak koji je prebačen u dio pećine koji se turistički obilazi nije pokazao sklonost za boravak u ovom ambijentu.
Fascinantan i očaravajuci prizor očekuje svakog posjetioca pećine, a susretljivi vodiči će vam dočarati cijelu priču na poseban način provodeći vas kroz osvijetljeni i za turiste dostupni dio od ukupnih 6000 metara, koliko se pružaju kanali Vjetrenice.
Ako budete imali sreće možda čujete i pjesmu vila, koje su po predanju naseljavale ovu pećinu.

Ostavite komentar

Zatvri meni

Relax Travel Blog

Otpočnimo putovanje zajedno,…

T: +387 65 000 000
E: info@relaxtours.ba

Relax Travel