Skip to main content

Godine 1968. nestao je čitav jedan, a rođen drugi svijet na području koje danas prekriva plavetnilo Bilećkog jezera. Te godine izgrađena je brana Grančarevo i stvorena najveća vještačka akumulacija u bivšoj Jugoslaviji sa 1300 miliona kubnih metara vode.

Bilećko jezero

Na dnu jezera nalaze se napuštena sela. Podizanjem vode potopljene su kuće i imanja, a zajedno sa njima, voda je progutala i brojne spomenike prošlosti. Manastiri Kosijerevo i Dobrićevo, izmješteni su iz zone jezera i danas se nalaze uz obode Bilećkog jezera.

U čarolijama jezera možete uživati kupajući se na neuređenim obalama, ili na opremljenim splavovima u blizini Bileće. Možete uživati u ribolovu, voziti se čamcem ili jednostavno se prepustiti umirujućem pogledu iz jednog od restorana na njegovim obalama, a naša preporuka je da obilazak ovog bisera započnete, kao i mi, doručkom u restoranu Jezero u Bileći.

Danas ovo vodeno prostranstvo prolazniku izgleda kao da je tu oduvijek, beskrajno plavetnilo uklopljeno u sve nijanske hercegovačkog krša, sa neupitnom ljepotom koja ne ostavlja ravnodušnim. Odvojite vrijeme i upoznajte čari Bilećkog jezera.

Relax Travel & Food Blog, jul 2023.

2 Comments

Ostavite komentar

Zatvri meni

Relax Travel Blog

Otpočnimo putovanje zajedno,…

T: +387 65 000 000
E: info@relaxtours.ba

Relax Travel