Skip to main content

Ksamil je malo mjesto na jugu Albanije, smješteno na prelijepoj obali Jonskog mora. Predstavlja jednu od top turističkih destinacija u Albaniji,  a zbog ljepote svoje obale i čistoće mora ponio je s pravom nadimak „evropski Maldivi“. Plaže u ovom mjestu je ugledni britanski Guardian 2013. uvrstio među dvadeset najljepših u Evropi.

Pogled na plaže Ksamila

Ovaj turistički raj smješten je na petnaestak kilometara od kopnene granice sa Grčkom, a isto toliko je od Ksamila udaljena i Saranda, veći grad koji je takođe jedno od najposjećenijih turističkih mjesta u Albaniji. Svega nekoliko kilometara od Ksamila i Sarande, preko Jonskog mora i Krfskog kanala, nalazi se ostrvo Krf, do koga možete stići trajektom ili brzim brodom iz luke u Sarandi. U neposrednoj blizini Ksamila nalazi se i zanimljiv nacionalni park Butrint.

Plaže u ovom gradu su izuzetne ljepote, prekrivene su bijelim pijeskom i odlično uređene. Većina plaža u Ksamilu je namještena udobnim ležaljkama i suncobranima i nema, kao recimo u Grčkoj, slobodnih dijelova plaža na koje možete postaviti peškir i kupati se bez obaveza. Ove sezone je za komplet ležaljki i suncobran u Ksamilu bilo potrebno izdvojiti od 15 do 20 evra, a najbolje i najljepše plaže su smještene u samom centru mjesta. Zanimljivo je da su u neposrednoj blizini i četiri manja ostrva, a do njih možete stići lako i iznajmljenom pedalinom ili kajakom, te turističkim brodićima. Na ostrvima plaže nisu urbanizovane i tu možete uživati u potpunom ugođaju slobodnog kupanja i sunčanja.

Plaže Ksamila

U Ksamilu nema velikih hotelskih kompleksa, a većina ponude smještaja se svodi na manje hotele i apartmane. Ono što je specifično za Ksamil i jug Albanije je da sezona kupanja počinje već krajem aprila i traje do kraja oktobra. Ipak, najtopliji period je od juna do sredine septembra, a ako je potrebno subjektivno izdvojiti idealan period – onda je to jun, kada je već poprilično toplo, a kada turističke gužve još uvijek nisu velike. U julu i avgustu je i u Ksamilu i u obližnjoj Sarandi posljednjih godina kao u košnici, jer se iz sezone u sezonu povećava broj inostranih turista koji stižu sa svih svjetskih meridijana.

Nacionalni park Butrint

Do ovog dijela albanske obale možete stići automobilom sa sjevera, odličnim putevima preko Skadra, Drača i dalje na jug. Udaljenost od Trebinja do Ksamila je oko 520 kilmetara i za ovaj put vam je potrebno oko sedam sati vožnje. Što se tiče bezbjednosti tokom putovanja, ne postoji razlog ni za kakvu brigu. Čak i albanska policija nema običaj zaustavljati strane turiste, pa za više od deset godina vožnje ovom državom potpisnik ovih redova ima samo jedno zaustavljanje od strane policije, kada je zaista bilo u pitanju nenamjeno ali očigledno prekoračenje brzine za koje nam ljubazni policajci uopšte nisu izrekli kaznu, nego su nam samo, uz savjet za oprezniju vožnju, poželjeli srećan put.

Što se hrane tiče, u ponudi velikog broja izuzetnih i lijepo uređenih restorana izdvajaju se morski specijaliteti, kako riba, tako i ostali morski plodovi, a tu je i bogata ponuda jela internacionalne kuhinje, te nama omiljeni specijaliteti grčke kuhinje poput girosa i suvlakija, jer treba reći da je na jugu Albanije izuzetno brojna grčka etnička zajednica.

„Greek style grill mix“

Ksamil je prije svega mjesto koje će vam ponuditi miran odmor i relaksaciju. Noćni život nije prebogat, mada za ljubitelje provoda ima lokala koji nude zabavu u kasnim satima. Iako pomalo nedostaje turističke i saobraćajne gradske infrastrukture, s obzirom da su cijene niže nego na drugim ljetnim turističkim destinacijama u regionu, od nas za Ksamil – najtoplija preporuka.

Relax Travel & Food Blog, jul 2023.

One Comment

Ostavite komentar

Zatvri meni

Relax Travel Blog

Otpočnimo putovanje zajedno,…

T: +387 65 000 000
E: info@relaxtours.ba

Relax Travel