Skip to main content

Jovan Dučić, najpoznatiji Trebinjac, diplomata i jedan od najvećih srpskih pjesnika preminuo je na Blagovjesti 7. aprila 1943. godine, u Geriju u američkoj saveznoj državi Indijana, gdje je sahrana prvobitno obavljena, ali su potom, iste te godine, njegovi posmrtni ostaci preneseni u portu srpskog Manastira Svetog Save u Libertvilu.

Kompleks Hercegovačke Gračanice

Posljednja želja iskazana u testamentu koji je napisao dvije godine prije smrti mu je bila da se jedan dio njegovog novca “ upotrebi za izgradnju krasne pravoslavne crkve u Trebinju u stilu one u Kosovskoj Gračanici i da se moje telo prenese i sahrani u istoj“. Ipak, zbog okolnosti u državi stvorenoj na ovim prostorima poslije Drugog svjetskog rata, ta njegova želja je ispunjena tek 47 godina poslije smrti.

Zahvaljujući dobročinstvu i ktirtorstvu američkog biznismena srpskog porijekla Branka Tupanjca, pjesnikova posljednja želja  je ispunjena tek 2000. godine, kada su posthumni ostaci Jovana Dučića preneseni u novoizgrađenu crkvu Blagoveštenja na brdu Crkvina iznad Trebinja. Crkva je izgrađena u vizantijskom stilu i jedna je od replika Kosovske Gračanice, u čiji je temelj ugrađen kamen donesen upravo sa Kosova. U samoj crkvi, sa desne strane od ulaza je pjesnikov grob, na kome stoji jednostavan natpis – Jovan Dučić, pjesnik.

Na Crkvini, udaljenoj nešto više od dva kilometra od centra Trebinja, sa koje se na čaroban način oslikava cijeli grad, rijeka Trebišnjica i okolina, nalazi se kompleks manastira Hercegovačka Gračanica, sa pratećim sadržajima. Kroz vijekove je ovaj lokalitet predstavljao uzvišenje hodočašća i mira, jer se nekada tu nalazila crkva Svetog Mihajla, srednjevjekovna zadužbina kralja Milutina pa otuda i naziv koji nosi. Za vrijeme austro-ugarske okupacije naših krajeva na Crkvini je bila izgrađeno vojno utvrđenje, koja je sa nizom drugih kula na uzvišenjima oko Trebinja predstavljalo odbrambenu liniju prema obližnjoj Crnoj Gori. Ostaci ovog utvrđenja na Crkvini su bili sve do izgradnje Hercegovačke Gračanice.

Pored crkve Blagoveštenja kompleks još čine i zvonik, galerija ikona, Vladičanski dvor, amfiteatar na otvorenom sa prelijepim pogledom na najjužniji grad Srpske, suvenirnica, mini zoo vrt sa paunima i zečevima, te ugostiteljski objekat simbolično nazvan Dučićev pogled.

Zalazak sunca sa Crkvine

Cjelokupan kompleks na Crkvini privlači brojne posjetioce tokom cijele godine, turiste i hodočasnike, i danas je najposjećenija turistička tačka ovog dijela Hercegovine.

 

Relax Travel & Food Blog, jul 2023.

One Comment

Ostavite komentar

Zatvri meni

Relax Travel Blog

Otpočnimo putovanje zajedno,…

T: +387 65 000 000
E: info@relaxtours.ba

Relax Travel