Skip to main content

Krf je najsjevernije grčko ostrvo smješteno u Jonskom moru, odvojeno od obale Albanije Krfskim kanalom koji na svom najužem dijelu ima širinu svega tri kilometra. Po mnogima je i jedno od najljepših ostrva u Grčkoj, a krasi ga izuzetno bogato kulturno-istorijsko naslijeđe koje je zaostavština brojnih carstava i imperija koje su nekad vladale ovim ostrvom.

Detalj iz centra grada Krfa /Kerkire/

Zanimljivo je da je Krf jedino grčko ostrvo koje Otomaska imperija nikada nije uspjela da osvoji, a po raspadu Vizantije njim su preko četiri vijeka vladali Mlečani, a potom i Francuzi, kratkotrajno i carska Rusija, te naposlijetku, prije povratka pod okrilje matične države i Englezi, koji su danas među najbrojnijim turistima.

Do ostrva možete stići kao i mi brzim brodom iz albanske Sarande, ali i trajektom iz grčke Igumenice ili avionom na ostrvski aerodorm smješten u neposrednoj blizini glavnog grada Krfa (Kerkire).

Glavni grad Krfa – Kerkira

Osim ljepota glavnog grada, Krf kao i druga grčka Jonska ostrva ima izuzetne plaže koje privlače turiste sa svih meridijana tokom ljetne sezone . Plaže su uređene, nude ležaljke i suncobrane i obično su u blizini njih brojni restorani i barovi. Na današnju gastronomiju ostrva su uticale brojne civilizacije, ali su na sreću recepti tradicionalnih jela iz ranijih razdoblja u velikoj mjeri sačuvani, pa giros, suvlaki, feta sir i masline, kao i musaku, danas možete probati u brojnim lokalima na ostrvu.

 

Krf ima posebno mjesto u srpskoj istoriji jer su na njemu, poslije Albanske golgote u Prvom svjetskom ratu, utočište našli srpska vojska, vlada i kralj. U centru grada Krfa nalazi se Srpska kuća, muzej oformljen u čast srpske vojske, kojim upravlja srpska zajednica a finansira se od strane Vlade Srbije. Imali smo privilegiju da razgovaramo sa rukovodiocem ove ustanove i na poklon dobijemo primjerak knjige „Hodočašće na Krf“ sa posvetom. Ispred zgrade u kojoj se nalazi Srpska kuća posjetite i srpsku radnju na Krfu u kojoj možete kupiti zanimljive suvenire koji vas vraćaju u period Velikog rata i čuvaju uspomenu na jednu veliku epizodu naše istorije, a ljubazni trgovci koji su iz naših krajeva doselili prije više desetina godina na ovo Jonsko ostrvo će vas ponuditi i čašicom srpske šljivovice, ukoliko za to budete raspoloženi.

Srpska kuća na Krfu

Na desetak  minuta vožnje iz stare gradske luke, koja je smještena podno nove tvrđave na Krfu, živopisnim brodom u bojama srpske zastave, stiže se na ostrvo Vido, na kome je u Prvom svjetskom ratu bila smještena  bolnica za srpske vojnike iznurene od prelaska preko albanskih planina u jedinstvenom maršu koji je neka svjetska vojska ikada učinila, odbijajući kapitulaciju pred mnogostruko jačim neprijateljom. Vožnja brodom bila je posebno emotivna, poslije posjete Srpskoj kući i upoznavanja sa mnogim činjenicama koje do sada nismo znali i te uz zvuke pjesme „Tamo daleko“, koju grčki mornari puštaju na brodu tokom svake vožnje na Vido. Na malom nenaseljenom ostrvu Vidu, na nekoliko minuta šetnje od pristaništa se nalazi veliki mauzolej u čast preminulim ratnicima, a preporuka je da na ostrvu iz poštovanja ne silazite sa uređenih staza koje vode do mauzoleja jer se smatra da su po cijelom ostrvu sahranjivani srpski vojnici tokom te ratne zime. Veliki broj vojnika nije mogao biti sahranjen na Vidu jer nije bilo dovoljno prostora, pa su njihovi posmrtni ostaci spuštani u more kraj ostrva, u kasnije nazvanu Plavu grobnicu.

Ostrvo Vido

Na uređenom mjestu ispod mauzoleja, sa pogledom na beskrajnu pučinu Jonskog mora, postavljena je i spomen ploča na kojoj su ispisani stihovi pjesme Milutina Bojića „Plava grobnica“.

Relax Travel & Food Blog, jul 2023.

One Comment

Ostavite komentar

Zatvri meni

Relax Travel Blog

Otpočnimo putovanje zajedno,…

T: +387 65 000 000
E: info@relaxtours.ba

Relax Travel